Αρχική icon_arrow 295 blog icon_arrow Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Πως θα την αναγνωρίσεις
article_headermedia
author_icon
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 07 Φεβ 2023
icon_time 76' ανάγνωση

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Πως θα την αναγνωρίσεις

Γράφει  για τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, ο φαρμακοποιός Παναγιώτης Μπαχαρίδης, ο οποίος έχει ολοκληρώσει σπουδές στη Φαρμακευτική και στη Βιολογία και εργάζεται στο Pharmacy295.


Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto);


Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σταδιακά στον θυρεοειδή αδένα με αποτέλεσμα τη χρόνια φλεγμονή και τη σταδιακή δυσλειτουργία του. Πρόκειται συνεπώς για ένα αυτοάνοσο νόσημα και είναι γνωστή και ως αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα καθώς και ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα. Η συχνότητα της νόσου ποικίλει ελαφρώς ανά γεωγραφική περιοχή, σε γενικές γραμμές όμως μπορεί κάποιος να πει πως προσβάλει κυρίως άτομα μέσης ηλικίας με τις γυναίκες να διαθέτουν τετραπλάσιο έως και πενταπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο. Στην Ευρώπη αφορά περίπου το 8% του πληθυσμού.


Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα θυρεοειδίτιδας Χασιμότο;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο, στο στάδιο που έχει προκαλέσει υποθυρεοειδισμό, είναι:

  •     Κόπωση
  •     Μυϊκή αδυναμία
  •     Αύξηση του σωματικού βάρους
  •     Εμφάνιση βρογχοκήλης (παρατηρείται σε πιο προχωρημένο στάδιο)


Άλλα πιο ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  •     Μειωμένη αντοχή στο κρύο
  •     Ξηροδερμία
  •     Λέπτυνση της τρίχας η οποία μπορεί να συνοδεύεται από τριχόπτωση
  •     Δυσκοιλιότητα
  •     Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
  •     Αρνητική επίδραση στην ψυχολογία που οδηγεί σε κατάθλιψη
  •     Αργό καρδιακό ρυθμό.

Οι γυναίκες επιπλέον μπορεί να βιώνουν δυσκολίες ως προς τη σύλληψη ή δυσκολίες ως προς την έμμηνο ρύση τους (αυξημένη ροή και ασταθείς κύκλοι).

Γιατρός εξετάζει το λαιμό ασθενούς για Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Hashimoto


Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισης της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο;

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι αποτέλεσμα της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, έναντι του θυρεοειδούς αδένα. Ο ρόλος του γενετικού υποβάθρου και της κληρονομικότητας, είναι πολύ σημαντικός στα αυτοάνοσα νοσήματα. Ως εκ τούτου οι πιθανότητες να αναπτύξουμε θυροειδίτιδα Χασιμότο αυξάνονται όταν κάποιος συγγενής μας έχει εκδηλώσει ο ίδιος την πάθηση. Ακόμη, οι πιθανότητες είναι αυξημένες όταν κάποιος κοντινός συγγενής μας έχει εκδηλώσει άλλες αυτοάνοσες παθήσεις όπως, για παράδειγμα, λεύκη, γυροειδή αλωπεκία, διαβήτη τύπου I κ.ο.κ. Οι κυριότεροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, στο επίπεδο του οργανισμού, που έχουν δείξει να σχετίζονται με την εκδήλωση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας είναι η ανεπαρκής πρόσληψη Σεληνίου καθώς και η χαμηλή ή υψηλή πρόσληψη Ιωδίου. Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν αυτό είναι ένα από τα αίτια ή αποτέλεσμα της πάθησης.


Πώς αντιμετωπίζεται η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο;

Στο σημείο που έχει διαταραχθεί η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και έχει προκληθεί υποθυρεοειδισμός, η αγωγή βασίζεται στην ορμονική υποκατάσταση, δηλαδή την εξωγενή χορήγηση θυροξίνης ανάλογα με το βαθμό υπολειτουργίας του αδένα.
H επαρκής πρόσληψη Ιωδίου, Σεληνίου και βιταμίνης D σε συνδυασμό με διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία του αδένα και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο επαγγελματίας υγείας που θα διαγνώσει την πάθηση είναι ο Ενδοκρινολόγος. Η διάγνωση γίνεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων και ενδεχομένως υπερηχογραφικών ευρημάτων. Στις αιματολογικές εξετάσεις συνηθίζεται να εντοπίζονται αντισώματα έναντι πρωτεϊνών του θυρεοειδούς αδένα (anti-TPO, anti-TG) τα οποία είναι αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης και της θυρεοσφαιρίνης αντίστοιχα. Επίσης παρατηρείται αυξημένη TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη) σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα Τ4. Στα υπερηχογραφικά ευρήματα συγκαταλέγονται μεταβολές στο μέγεθος, τη σύσταση καθώς και εμφάνιση οζιδίων στον αδένα.

Πώς μπορώ να αποφύγω την πάθηση;

Για να εκδηλωθεί η νόσος απαιτείται ένας κατάλληλος συγχρονισμός γενετικών παραγόντων και περιβαλλοντικών καταστάσεων. Το γενετικό υπόβαθρο είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας το οποίο συνεπάγεται πως η μέριμνα που μπορεί να ληφθεί στοχεύει στη μείωση των παραγόντων που θα μπορούσαν να μειώσουν το αντιοξειδωτικό δυναμικό του οργανισμού. Στο κομμάτι τις διατροφής λοιπόν συνίσταται η ορθολογική κατανάλωση μελιού το οποίο, λόγω του περιεχομένου του σε φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά Η διατροφή μας μπορεί επιπλέον να εμπλουτιστεί με μουρουνέλαιο το οποίο είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης D αλλά και ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Η τακτική κατανάλωση κεφίρ καθώς και προβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την εξυγίανση της χλωρίδας του εντέρου με την τελευταία να αποτελεί σημαντικό παράγοντα φλεγμονής όταν διαταράσσεται.


Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα. Προκαλείται από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο θυρεοειδής αδένας χάνει σταδιακά την ικανότητά του να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες, με αποτέλεσμα να απαιτείται εξωγενής χορήγηση. Η έγκαιρη διάγνωση στοχεύει στην αποκατάσταση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Επιπρόσθετα συμβάλλει στην επιλογή παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη βέλτιστη λειτουργία του αδένα και στην καθυστέρηση της εκφύλισής του. Οι παρακάτω πρακτικές είναι σημεία κλειδιά για την ύφεση ή και αποφυγή όλων των αυτοάνοσων παθήσεων:

  • Η αποχή από το κάπνισμα
  • Αποφυγή του αλκοόλ
  • Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες - όπως η μεσογειακή
  • Ο επαρκής ύπνος
  • Μείωση του stress

avatar of pharmacy295@gmail.com
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 Η Συντακτική Ομάδα του 295 blog αποτελείται από 5 άτομα και είναι αφοσιωμένη στην παροχή χρήσιμων και εξειδικευμένων πληροφοριών στους τομείς της υγείας, ομορφιάς και της οικογένειας. Με πάθος για την πληροφόρηση, καθημερινά αναζητά έγκυρες πηγές προκειμένου να παρέχει επίκαιρες συμβουλές & tips στους αναγνώστες της.

Προτεινόμενα άρθρα

Μόνο στο Pharmacy295
Το #1 φαρμακείο της δεκαετίας
Έλα στην παρέα του Pharmacy295
Προσφορές • Δώρα • Διαγωνισμοί • Vip Events • Εκπτωτικά Κουπόνια

powered by cloudon on shopster.gr engine
🛠20220530.124826

Διάλεξε το δώρο σου

Προβολή καλαθιού