Αρχική icon_arrow 295 blog icon_arrow Ρετινόλη: Πως σε ωφελεί και τι να προσέξεις
article_headermedia
author_icon
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 12 Φεβ 2023
icon_time 6' ανάγνωση

Ρετινόλη: Πως σε ωφελεί και τι να προσέξεις

Η ρετινόλη, γνωστή και ως βιταμίνη Α, είναι ένα πολύ γνωστό και εξαιρετικά αποτελεσματικό συστατικό στον κόσμο της περιποίησης της επιδερμίδας . Χρησιμοποιείται για δεκαετίες κυρίως σε θεραπείες αντιγήρανσης και ακμής. Αν θες να μάθεις αναλυτικά τα οφέλη της αλλά και τι να προσέξεις στη χρήση της, συνέχισε να διαβάζεις!

Τι είναι η ρετινόλη και πώς λειτουργεί;

Η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα περιποίησης δέρματος για τα αντιγηραντικά οφέλη της. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, η ρετινόλη μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο είναι η δραστική μορφή της βιταμίνης Α. Αυτή η μορφή βιταμίνης Α μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα και να δεσμευτεί σε συγκεκριμένους υποδοχείς, πυροδοτώντας μια σειρά αντιδράσεων. Συγκεκριμένα διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, ανανεώνει τα κύτταρα και βελτιώνει τη συνολική υγεία και εμφάνιση του δέρματος. Θεωρείται ένα ισχυρό συστατικό στην περιποίηση της επιδερμίδας και χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων κρέμες, serums κ.α.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση ρετινόλης;

Μερικά από τα βασικά οφέλη της χρήσης ρετινόλης στην επιδερμίδα περιλαμβάνουν:

Αντιγηραντική δράση

Η ρετινόλη είναι γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων και κηλίδων. Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, ανανεώνει την παραγωγή κυττάρων και βελτιώνει την υφή και τον τόνο του δέρματος, με αποτέλεσμα μια πιο νεανική και λαμπερή επιδερμίδα.

Μειώνει τις ουλές

Η ρετινόλη συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης ουλών, λειαίνει το τραχύ και ανώμαλο δέρμα, βελτιώνοντας την υφή και τον τόνο του δέρματος.

Εξυγιαίνει τους πόρους

Η ρετινόλη αποφράσσει  τους πόρους και συμβάλει στη μείωση του σχηματισμού μαύρων και λευκών στιγμάτων.  Είναι δηλαδή ένα εξαιρετικό συστατικό για άτομα με δέρμα με τάση ακμής.

Προσφέρει λάμψη

Η ρετινόλη φωτίζει το δέρμα και μειώνει την εμφάνιση σκούρων κηλίδων και υπερμελάγχρωσης, συμπεριλαμβανομένης της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης (PIH) που συχνά προκύπτει από την ακμή. Προσφέρει συνολικά πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος.

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Η ρετινόλη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις περιβαλλοντικές βλάβες και τις ελεύθερες ρίζες, βελτιώνοντας τη συνολική υγεία του δέρματος. Γυναίκα κάνει θεραπεία με αμπούλες ρετινόλης

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της ρετινόλης και πώς μπορούν να ελαχιστοποιηθούν;

Οι συχνές παρενέργειες της χρήσης ρετινόλης περιλαμβάνουν ξηρότητα, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα. Για να ελαχιστοποιήσεις αυτές τις παρενέργειες, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις με ένα προϊόν χαμηλότερης συγκέντρωσης σε ρετινόλη και σταδιακά να περάσεις σε προϊόντα με υψηλότερη συγκέντρωση. Πολύ σημαντική είναι και η χρήση μια ενυδατικής κρέμας για να αντιμετωπίσεις την ξηρότητα.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η ρετινόλη σε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος και ποιες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται;

Η ρετινόλη πρέπει να χρησιμοποιείται το βράδυ, μετά τον καθαρισμό και την τόνωση και πριν την ενυδάτωση. Είναι σημαντική η καθημερινή χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν χρησιμοποιείς ρετινόλη, καθώς μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο.

Υπάρχουν τύποι δέρματος ή παθήσεις που αποτρέπουν τη χρήση ρετινόλης;

Όσοι έχουν εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα ή ροδόχρου ακμή είναι προτιμότερο να αποφύγουν τη ρετινόλη, καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη χρήση ρετινόλης.

Ποια συστατικά περιποίησης δέρματος δεν συνδυάζονται με την ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό συστατικό περιποίησης του δέρματος. Ωστόσο είναι αρκετά ισχυρό και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Μερικά συστατικά που δεν συνιστάται η χρήση με ρετινόλη περιλαμβάνουν:
  • Οξέα AHA και BHA: Τα οξέα AHAs και BHAs είναι απολεπιστικοί παράγοντες. Σε συνδυασμό με τη ρετινόλη που μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος και να οδηγήσουν σε ερεθισμό.
  • Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται συχνά για τη λεύκανση και τα αντιοξειδωτικά της οφέλη. Είναι καλύτερο να αποφεύγεται ο συνδυασμός της βιταμίνης C και της ρετινόλης, καθώς μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.
  • Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου: Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι μια δημοφιλής θεραπεία ακμής που μπορεί να ξηραίνει πολύ το δέρμα. Όταν χρησιμοποιείται με ρετινόλη, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ξηρότητα και ερεθισμό.
  • Αιθέρια έλαια: Τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι πολύ αρωματικά και να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος όταν χρησιμοποιούνται με ρετινόλη.
Είναι προτιμότερο να δοκιμάζεις πάντα τα νέα συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας και να περιμένεις τουλάχιστον 30 λεπτά πριν εφαρμόσεις άλλα προϊόντα για να αποφύγεις τυχόν αρνητικές αλληλεπιδράσεις.

γυναίκα χρησιμοποιεί serum

Με ποια συστατικά συνδυάζεται η ρετινολη;

Ορισμένα συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας, όταν συνδυάζονται με την ρετινόλη ενισχύουν τα οφέλη της. Αυτά είναι:
  • Υαλουρονικό οξύ: Το υαλουρονικό οξύ βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος και στη βελτίωση της υφής του δέρματος. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ρετινόλη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ξηρότητας και του ξεφλουδίσματος που σχετίζονται με τη χρήση ρετινόλης.
  • Νιασιναμίδη: Η νιασιναμίδη είναι μια μορφή βιταμίνης Β3 που μπορεί να βοηθήσει στη φωτεινότητα του δέρματος και στη βελτίωση της υφής του δέρματος. Όταν χρησιμοποιείται με ρετινόλη, εισχύει τα οφέλη της για την εξομάλυνση του δέρματος και να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού.
  • Ceramides: Τα ceramides είναι λιπίδια που βοηθούν στην υποστήριξη του φυσικού φραγμού του δέρματος και αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας. Όταν χρησιμοποιούνται με ρετινόλη, βελτιώνου τη συνολικής υγεία του δέρματος και να μειώνουν τον κίνδυνο ερεθισμού που σχετίζεται με τη χρήση ρετινόλης.
  • Αντιοξειδωτικά: Αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη και η βιταμίνη Ε συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος από περιβαλλοντικές βλάβες και ενισχύουν τα οφέλη της ρετινόλης.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δούμε αποτελέσματα από τη χρήση ρετινόλης;

Τα αποτελέσματα από τη χρήση ρετινόλης μπορεί να ποικίλλουν ανά άτομο. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν βελτίωση στην εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων και ακμής μέσα σε 4-12 εβδομάδες από την τακτική χρήση.

Προϊόντα με ρετινόλη που ξεχωρίσαμε

YOUTH LAB - RETINOL REBOOT Eye Serum

ορός για την περιοχή των ματιών Retinol Reboot Eye Serum της Youth Lab περιέχει νέας γενιάς ρετινόλη Ο ισχυρός, αναπλαστικός ορός για την περιοχή των ματιών Retinol Reboot Eye Serum της Youth Lab περιέχει νέας γενιάς ρετινόλη. Μειώνει γραμμές, ρυτίδες και "πόδι της χήνας". Συσφίγγει και ενυδατώνει, χαρίζοντας λάμψη στην περιοχή.

Institut Esthederm Intensive Retinol Cream 

Η κρέμα προσώπου Intensive Retinol Cream της Institut Esthederm με ρετινόλη Η κρέμα προσώπου Intensive Retinol Cream της Institut Esthederm λειαίνει την υφή της επιδερμίδας και αντιμετωπίζει τα σημάδια φωτογήρανσης.

Skinceuticals - Correct Retinol 0.3

κρέμα νυκτός Correct Retinol 0.3 της Skinceuticals με ρετινόλη Η κρέμα νυκτός Correct Retinol 0.3 της Skinceuticals διεγείρει την κυτταρική ανανέωση και την παραγωγή κολαγόνου. Μειώνει τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες και τα σημάδια γήρανσης. Προσφέρει προστασία τόσο από φωτογήρανση, όσο και από ενδογενή γήρανση. Στο Pharmacy295 θα βρεις σε προσφορά ποικιλία προϊόντων που περιέχουν ρετινόλη.
avatar of pharmacy295@gmail.com
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 Η Συντακτική Ομάδα του 295 blog αποτελείται από 5 άτομα και είναι αφοσιωμένη στην παροχή χρήσιμων και εξειδικευμένων πληροφοριών στους τομείς της υγείας, ομορφιάς και της οικογένειας. Με πάθος για την πληροφόρηση, καθημερινά αναζητά έγκυρες πηγές προκειμένου να παρέχει επίκαιρες συμβουλές & tips στους αναγνώστες της.

Προτεινόμενα άρθρα

Μόνο στο Pharmacy295
Το #1 φαρμακείο της δεκαετίας
Έλα στην παρέα του Pharmacy295
Προσφορές • Δώρα • Διαγωνισμοί • Vip Events • Εκπτωτικά Κουπόνια

powered by cloudon on shopster.gr engine
🛠20220530.124826

Διάλεξε το δώρο σου

Προβολή καλαθιού