Αρχική icon_arrow 295 blog icon_arrow Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Η ιστορία της 8ης Μαρτίου
article_headermedia
author_icon
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 07 Μαρ 2023
icon_time 3' ανάγνωση

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Η ιστορία της 8ης Μαρτίου

Η ημέρα της γυναίκας

Η ημέρας της Γυναίκας είναι στενά συνδεδεμένη με τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματα τους, όπως η μόρφωση και η ψήφος. Επιπλέον, αναδεικνύει τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και τις δημόσιες απειλές, που υφίσταντο το γυναικείο φύλο.
Η ιδέα για την εορταστική ημέρα της Γυναίκας προέκυψε κατά τον 20ο αιώνα. Έναν αιώνα που σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Ωστόσο, το έναυσμα είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.

Ελευθερία Ισότητα Αδελφότητα

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης, οι γυναίκες του Παρισιού απαιτούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη» στις Βερσαλίες. Η γιορτή της Ημέρας της Γυναίκας αναδεικνύει τους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, οι οποίες με θάρρος και αποφασιστικότητα, έγραψαν ιστορία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στην υφαντουργία και τον ιματισμό κινητοποιήθηκαν στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη, για να διαμαρτυρηθούν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών. Όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δύο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.

Ψωμί και τριαντάφυλλα

Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα». Στο εμβληματικό αυτό σύνθημα, το ψωμί συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η φεμινίστρια Alexandra Kollontai έπεισε τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο μέχρι το 1965 αυτή παρέμεινε γιορτή των εργατών. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

DigitALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων

Το θέμα της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2023 είναι «DigitALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων». Η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων όπως η ανισότητα στην πρόσβαση, στην εκπαίδευση και την απασχόληση. Επιπρόσθετα, μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των στερεοτύπων φύλου. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών ανέφερε: «Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια». Επίσης πρόσθεσε: «Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και οδυνηρών στερεότυπων έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις επιστήμες και την τεχνολογία». Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 3% των βραβευθέντων με Νόμπελ. 
Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και τη βελτίωση της ζωής των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.
avatar of pharmacy295@gmail.com
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 Η Συντακτική Ομάδα του 295 blog αποτελείται από 5 άτομα και είναι αφοσιωμένη στην παροχή χρήσιμων και εξειδικευμένων πληροφοριών στους τομείς της υγείας, ομορφιάς και της οικογένειας. Με πάθος για την πληροφόρηση, καθημερινά αναζητά έγκυρες πηγές προκειμένου να παρέχει επίκαιρες συμβουλές & tips στους αναγνώστες της.

Προτεινόμενα άρθρα

Μόνο στο Pharmacy295
Το #1 φαρμακείο της δεκαετίας
Έλα στην παρέα του Pharmacy295
Προσφορές • Δώρα • Διαγωνισμοί • Vip Events • Εκπτωτικά Κουπόνια

powered by cloudon on shopster.gr engine
🛠20220530.124826

Διάλεξε το δώρο σου

Προβολή καλαθιού