Αρχική icon_arrow 295 blog icon_arrow Καρκίνος του Μαστού: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης
article_headermedia
author_icon
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 24 Οκτ 2022
icon_time 2' ανάγνωση

Καρκίνος του Μαστού: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης

Η Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού καθιερώθηκε στις 25 Οκτωβρίου, στα πλαίσια διεθνής εκστρατείας που αφορά την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της πιο συχνής νεοπλασίας στις γυναίκες.

Παράγοντες κινδύνου

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1,5 εκατομμύριο  γυναίκες διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο του μαστού. Στις δυτικές κοινωνίες περίπου 1 στις 8 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθιστώντας αυτή την ασθένεια τον πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο στις γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού προκύπτει από μεταλλάξεις στα κύτταρα του μαστού, λόγω  αλληλεπιδράσεων μεταξύ του τρόπου ζωής, της αναπαραγωγής και των γενετικών παραγόντων κινδύνου.  Η αύξηση της ηλικίας, οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού, ο τρόπος ζωής (παχυσαρκία, το κάπνισμα και το αλκοόλ), οι αναπαραγωγικοί παράγοντες και η έκθεση σε ορμόνες έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Περίπου το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλεται στο οικογενειακό ιστορικό και η πιο κοινή αιτία κληρονομικού καρκίνου του μαστού οφείλεται σε μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2. Ωστόσο, οι γνώσεις σχετικά με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και το γενετικό του τοπίο είναι ακόμη ελλιπείς.

Πρώιμα Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού διαφέρουν ανά περίπτωση, ενώ ορισμένοι ασθενείς δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι:
  • Οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού
  • Πόνος σε οποιαδήποτε περιοχή του μαστού
  • Εκκρίσεις από τη θηλή
  • Ένα νέο εξόγκωμα στο στήθος ή στη μασχάλη
  • Η εμφάνιση αλλαγών στο χρώμα και την υφή του δέρματος
Η εμφάνιση κάποιου από αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα και κακοήθεια. Ωστόσο κρίνεται απαραίτητο να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας για περαιτέρω έλεγχο.

Η  έγκαιρη διάγνωση αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία

Ο προληπτικός έλεγχος βασίζεται στην αυτοεξέταση του μαστού, την κλινική εξέταση και την τακτική μαστογραφία. Είναι σημαντικό, ο καρκίνος να ανακαλύπτεται πριν γίνει ψηλαφητός και πριν παρουσιαστούν τα παραπάνω συμπτώματα. Για τον γενικό πληθυσμό συστήνεται η πρώτη μαστογραφία να προγραμματίζεται στην ηλικία μεταξύ 35 – 40 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 40 συστήνεται να επαναλαμβάνεται μία φορά τον  χρόνο. Σε γυναίκες οι οποίες έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά από μικρότερη ηλικία.  Η περίπτωση αυτή αφορά γυναίκες που έχουν προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή γενετική μετάλλαξη που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού (όπως σε γονίδιο BRCA), και έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία θώρακος πριν από την ηλικία των 30 ετών.
Η πρόληψη νικά τον καρκίνο
Τα τελευταία 40 χρόνια, οι βελτιώσεις στις στρατηγικές προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως η μαστογραφία, έχουν οδηγήσει σε πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου, με αποτέλεσμα τα ποσοστά ίασης να φτάνουν το 95-97%. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικός ο τακτικός έλεγχος, καθώς μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να τον αντιμετωπίσει επιτυχώς, σώζοντας τη ζωή του ασθενούς.  
avatar of pharmacy295@gmail.com
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 Η Συντακτική Ομάδα του 295 blog αποτελείται από 5 άτομα και είναι αφοσιωμένη στην παροχή χρήσιμων και εξειδικευμένων πληροφοριών στους τομείς της υγείας, ομορφιάς και της οικογένειας. Με πάθος για την πληροφόρηση, καθημερινά αναζητά έγκυρες πηγές προκειμένου να παρέχει επίκαιρες συμβουλές & tips στους αναγνώστες της.

Προτεινόμενα άρθρα

Μόνο στο Pharmacy295
Το #1 φαρμακείο της δεκαετίας
Έλα στην παρέα του Pharmacy295
Προσφορές • Δώρα • Διαγωνισμοί • Vip Events • Εκπτωτικά Κουπόνια

powered by cloudon on shopster.gr engine
🛠20220530.124826

Διάλεξε το δώρο σου

Προβολή καλαθιού