Αρχική icon_arrow 295 blog icon_arrow Φλεβική ανεπάρκεια: Αίτια και συμπτώματα
article_headermedia
author_icon
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 20 Φεβ 2023
icon_time 7' ανάγνωση

Φλεβική ανεπάρκεια: Αίτια και συμπτώματα

Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια;

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια ιατρική κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι φλέβες των κάτω άκρων, δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν αρκετό αίμα πίσω στην καρδιά. Οι φλέβες έχουν βαλβίδες μονής κατεύθυνσης που βοηθούν στην κίνηση του αίματος προς τα πάνω ενάντια στη βαρύτητα. Ωστόσο, όταν αυτές οι βαλβίδες εξασθενήσουν ή καταστραφούν, το αίμα μπορεί να συσσωρευτεί στις φλέβες των ποδιών και να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια κοινή πάθηση, ωστόσο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως φλεβικά έλκη ή θρόμβους αίματος.

Φλεβική ανεπάρκεια - Αίτια

Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες που οδηγούν σε φλεβική ανεπάρκεια, όπως:
  • Ηλικία
  • Παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστή θέση
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Τραυματισμός
  • Θρόμβοι αίματος
εικόνα που απεικονίζει τη φλεβική ανεπάρκεια

Ποια είναι τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας;

Τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας ενέχεται να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Πρήξιμο στα πόδια ή τους αστραγάλους
  • Πόνος ή πόνος στα πόδια, που μπορεί να επιδεινωθεί με παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστή θέση
  • Πόδια βαριά ή κουρασμένα
  • Κνησμός ή μυρμήγκιασμα στα πόδια
  • Αλλαγές στο δέρμα, όπως πάχυνση ή αποχρωματισμός
  • Κιρσοί (διευρυμένες, στριμμένες φλέβες που είναι ορατές μέσω του δέρματος)
  • Έλκη στα πόδια (ανοιχτές πληγές που μπορεί να είναι δύσκολο να επουλωθούν)
  • Ανήσυχα πόδια
  • Δερματικό εξάνθημα ή δερματίτιδα
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα άτομα με φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα.

Φλεβική ανεπάρκεια - Διάγνωση

Η φλεβική ανεπάρκεια συνήθως διαγιγνώσκεται μέσω εξέτασης και ιατρικού ιστορικού. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, τον τρόπο ζωής σας και τυχόν παράγοντες κινδύνου για φλεβική ανεπάρκεια. Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός αναζητά σημεία φλεβικής ανεπάρκειας, όπως κιρσούς, πρήξιμο ή δερματικές αλλαγές.

Πρόσθετες εξετάσεις που διαγιγνώσκουν τη σοβαρότητα της νόσου περιλαμβάνουν:

Υπερηχογράφημα διπλής όψης. Η συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες των φλεβών στα πόδια και να αξιολογήσει τη ροή του αίματος. Φλεβογραφία. Περιλαμβάνει την έγχυση μιας χρωστικής αντίθεσης στις φλέβες του ποδιού και τη λήψη εικόνων ακτίνων Χ για την αξιολόγηση της ροής του αίματος. Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT). Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό θρόμβων αίματος ή άλλων ανωμαλιών στις φλέβες. Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει τη σοβαρότητα της φλεβικής σας ανεπάρκειας και να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας. γυναίκα με φλεβική ανεπάρκεια

Πως αντιμετωπίζεται η φλεβική ανεπάρκεια;

Οι επιλογές θεραπείας για τη φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η απώλεια βάρους, η αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας ή καθιστή θέση και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση των συμπτωμάτων.
  • Θεραπευτική αγωγή συμπίεσης. Ειδικές κάλτσες ή επίδεσμοι συμπίεσης συμβάλλουν στην υποστήριξη των φλεβών και στη βελτίωση της ροής του αίματος στα πόδια.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα φάρμακα, όπως διουρητικά ή αραιωτικά αίματος, μπορεί να συνταγογραφηθούν για τη διαχείριση των συμπτωμάτων ή την πρόληψη επιπλοκών.
  • Ενδοφλεβική αφαίρεση. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία χρησιμοποιεί θερμότητα ή ενέργεια λέιζερ προξενώντας συρρίκνωση των τοιχωμάτων και οριστικό κλείσιμο της φλέβας. Ως εκ τούτου ανακατευθύνει τη ροή του αίματος σε πιο υγιείς φλέβες.
  • Σκληροθεραπεία. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση ενός διαλύματος στις κατεστραμμένες φλέβες για να τις βοηθήσει να κλείσουν και να επαναδρομολογηθεί η ροή του αίματος.
  • Χειρουργικές επεμβάσεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις φλεβικής ανεπάρκειας, μπορεί να χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις όπως απολίνωση φλέβας (δέσιμο της φλέβας) ή απογύμνωση φλέβας (αφαίρεση της προσβεβλημένης φλέβας).
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεραπεία για τη φλεβική ανεπάρκεια επικεντρώνεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των επιπλοκών και δεν μπορεί να θεραπεύσει πλήρως την πάθηση. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό αυτών των προσεγγίσεων και μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας;

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές, όπως:
  • Κιρσοί  Οι κιρσοί είναι μια συχνή επιπλοκή της φλεβικής ανεπάρκειας και εμφανίζονται όταν οι φλέβες μεγεθύνονται και συστρέφονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και αίσθημα βάρους στα πόδια.
  • Δερματικές αλλαγές. Η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο δέρμα, όπως αποχρωματισμό, κνησμό και ξηρότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να γίνει λεπτό και εύθραυστο και μπορεί να αναπτύξει ανοιχτές πληγές ή έλκη.
  • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). Το DVT είναι ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται στις βαθιές φλέβες του ποδιού, ο οποίος μπορεί να είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της φλεβικής ανεπάρκειας.
  • Πνευμονική εμβολή. Η πνευμονική εμβολή είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος ταξιδεύει στους πνεύμονες, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος και πιθανώς προκαλώντας βλάβη στον πνευμονικό ιστό.
  • Λεμφοίδημα. Το λεμφοίδημα είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται υγρό στους ιστούς του ποδιού, προκαλώντας πρήξιμο και δυσφορία.
  • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Τα άτομα με φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος των ποδιών και των ποδιών.
Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία εάν εμφανίσετε συμπτώματα φλεβικής ανεπάρκειας, για να αποτρέψετε την ανάπτυξη επιπλοκών και να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την κατάσταση. Με την κατάλληλη θεραπεία και αυτοφροντίδα, είναι δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής για τα άτομα με φλεβική ανεπάρκεια. γυναίκα κάνει μασάζ

Πως προλαμβάνεται η φλεβική ανεπάρκεια;

Ενώ ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για φλεβική ανεπάρκεια δεν μπορούν να ελεγχθούν, υπάρχουν αρκετά βήματα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης της πάθησης ή να αποτραπεί η επιδείνωση της. Αυτά περιλαμβάνουν:

Διατήρηση υγιούς βάρους

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία ασκεί επιπλέον πίεση στις φλέβες των ποδιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεβική ανεπάρκεια. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Τακτική άσκηση

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος στα πόδια και στη μείωση του κινδύνου φλεβικής ανεπάρκειας. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή το κολύμπι είναι ιδιαίτερα ευεργετικές.

Αποφυγή παρατεταμένου καθίσματος ή ορθοστασίας

Εργασίες ή δραστηριότητες που απαιτούν παρατεταμένο κάθισμα ή ορθοστασία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεβικής ανεπάρκειας. Το να κάνετε τακτικά διαλείμματα για να μετακινηθείτε, να τεντώσετε ή να αλλάξετε θέσεις μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Κάλτσες συμπίεσης

Οι κάλτσες συμπίεσης ή οι κάλτσες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος στα πόδια και στη μείωση του κινδύνου φλεβικής ανεπάρκειας, ιδιαίτερα για άτομα που περνούν πολύ χρόνο καθισμένοι ή όρθιοι.

Ανύψωση των ποδιών

Ανυψώνοντας τα πόδια πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για λίγα λεπτά αρκετές φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσει τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεβικής ανεπάρκειας. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Διαχείριση χρόνιων παθήσεων

Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεβικής ανεπάρκειας.  Με την υιοθέτηση συνηθειών υγιεινού τρόπου ζωής και τη διαχείριση υποκείμενων παθήσεων, είναι δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης φλεβικής ανεπάρκειας ή να αποτραπεί η επιδείνωση της.  
avatar of pharmacy295@gmail.com
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 Η Συντακτική Ομάδα του 295 blog αποτελείται από 5 άτομα και είναι αφοσιωμένη στην παροχή χρήσιμων και εξειδικευμένων πληροφοριών στους τομείς της υγείας, ομορφιάς και της οικογένειας. Με πάθος για την πληροφόρηση, καθημερινά αναζητά έγκυρες πηγές προκειμένου να παρέχει επίκαιρες συμβουλές & tips στους αναγνώστες της.

Προτεινόμενα άρθρα

Μόνο στο Pharmacy295
Το #1 φαρμακείο της δεκαετίας
Έλα στην παρέα του Pharmacy295
Προσφορές • Δώρα • Διαγωνισμοί • Vip Events • Εκπτωτικά Κουπόνια

powered by cloudon on shopster.gr engine
🛠20220530.124826

Διάλεξε το δώρο σου

Προβολή καλαθιού