Αρχική icon_arrow 295 blog icon_arrow Αζελαϊκό οξύ: Το συστατικό που καταπολεμά την ακμή
article_headermedia
author_icon
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 01 Μαρ 2023
icon_time 6' ανάγνωση

Αζελαϊκό οξύ: Το συστατικό που καταπολεμά την ακμή


Στον skincare κόσμο, εμφανίζονται διαρκώς νέα συστατικά και τάσεις που υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στην επιδερμίδα σου. To συστατικό που έχει κάνει πάταγο τον τελευταίο καιρό είναι το αζελαϊκό οξύ. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα οφέλη του αζελαϊκού οξέος και πώς μπορείς να το ενσωματώσεις στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου.

Τι είναι το αζελαϊκό οξύ;

Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα φυσικά οργανικό οξύ που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το κριθάρι, το σιτάρι και η σίκαλη. Στην περιποίηση του δέρματος, χρησιμοποιείται συνήθως ως τοπική θεραπεία για μια ποικιλία δερματικών παθήσεων, καθώς έχει  εξαιρετικές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση του αζελαϊκού οξέος στην περιποίηση του δέρματος;

Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα ισχυρό συστατικό περιποίησης δέρματος που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την επιδερμίδα.

Συγκεκριμένα:

  • Καταπολεμά την ακμή μειώνοντας τη φλεγμονή και εξουδετερώνοντας τα βακτήρια που την προκαλούν
  • Αποφράσσει τους πόρους
  • Ρυθμίζει την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα, η οποία μπορεί επίσης να αποτρέψει την ακμή
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ροδόχρους ακμής, μειώνοντας την ερυθρότητα και τη φλεγμονή
  • Φωτίζει τον τόνο του δέρματος και μειώνει την υπερμελάγχρωση αναστέλλοντας την παραγωγή μελανίνης
  • Μειώνει τα μαύρα στίγματα και εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος
  • Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, το οποίο βοηθά στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και στη μείωση των σημαδιών γήρανσης
  • Μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων
  • Συμβάλει συνολικά σε ένα καθαρό, λαμπερό δέρμα με νεανική όψη

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση του αζελαϊκού οξέος;

Θεωρείται γενικά ασφαλές για χρήση στην περιποίηση του δέρματος. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές πιθανές παρενέργειες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν το εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ερεθισμό του δέρματος. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν ήπιο ερεθισμό του δέρματος, ερυθρότητα ή κνησμό κατά την πρώτη χρήση του αζελαϊκού οξέος. Αυτό συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες καθώς το δέρμα προσαρμόζεται στο συστατικό.
  • Ξηρότητα. Το αζελαϊκό οξύ ενδέχεται να προκαλέσει ξηρότητα στην επιδερμίδα. Επομένως η χρήση μια ενυδατικής κρέμας είναι απαραίτητη για να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου ενυδατωμένη.
  • Ευαισθησία στον ήλιο. Το αζελαϊκό οξύ μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο, επομένως είναι σημαντικό να εφαρμόζεις αντηλιακό καθημερινά και να αποφεύγεις την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις. Αν και σπάνιες, ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση στο αζελαϊκό οξύ. Εάν εμφανίσεις κνίδωση, πρήξιμο ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζήτησε αμέσως ιατρική βοήθεια.
  • Αλληλεπιδράσεις με άλλα προϊόντα περιποίησης δέρματος. Το αζελαϊκό οξύ μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα προϊόντα περιποίησης, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζεις με ποια συστατικά περιποίησης συνδυάζεται.

Πώς να ενσωματώσω το αζελαϊκό οξύ στην ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μου;

Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ενσωματώσεις το αζελαϊκό οξύ στην περιποίηση της επιδερμίδας σου:

  • Βήμα 1- Καθάρισε την επιδερμίδα σου. Πριν εφαρμόσεις αζελαϊκό οξύ, καθάρισε προσεχτικά την επιδερμίδα σου για να αφαιρέσεις τυχόν ρύπους, λιπαρότητα ή μακιγιάζ.
  • Βήμα 2 - Εφάρμοσε την ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού. Χρησιμοποίησε ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού και απλώστε την ομοιόμορφα στο πρόσωπό σου, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.
  • Βήμα 3 - Χρησιμοποίησε ενυδατική κρέμα. Το αζελαϊκό οξύ μπορεί να ξηραίνει το δέρμα, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια ενυδατική κρέμα για να διατηρήσεις το δέρμα ενυδατωμένο.

Extra tips

  • Ξεκίνησε συντηρητικά. Ξεκίνησε να το χρησιμοποιείς μία φορά κάθε δεύτερη μέρα για να επιτρέψεις στο δέρμα σου να προσαρμοστεί στο συστατικό. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείς να αυξήσεις τη συχνότητα σε καθημερινή χρήση.
  • Καθημερινή χρήση αντηλιακού. Το αζελαϊκό οξύ μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Είναι σημαντική η χρήση αντηλιακού καθημερινά και να αποφύγεις την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Με ποια συστατικά περιποίησης μπορώ να συνδυάσω το αζελαϊκό οξύ;

Εάν θέλεις να το ενσωματώσεις στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια συστατικά λειτουργούν καλά με αυτό. Είναι ένα ευέλικτο συστατικό περιποίησης του δέρματος που μπορεί να συνδυαστεί με άλλα συστατικά για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του.

Συγκεκριμένα το αζελαϊκό οξύ συνδυάζεται με:

Νιασιναμίδη
Η νιασιναμίδη σε συνδυασμό με το αζελαϊκό οξύ, μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της εμφάνισης υπερμελάγχρωσης και ουλών ακμής.

Σαλικυλικό οξύ
Το σαλικυλικό οξύ όταν χρησιμοποιείται με αζελαϊκό οξύ, συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης ακμής και στη βελτίωση της υφής του δέρματος.

Υαλουρονικό οξύ
Η χρήση του αζελαϊκού και του υαλουρονικού οξέος μαζί, εξισορροπεί τα επιπέδα υγρασίας του δέρματος και μειώνει την πιθανότητα ξηρότητας ή ερεθισμού.

Όταν χρησιμοποιείς πολλά συστατικά περιποίησης δέρματος μαζί, είναι σημαντικό να τα εισάγεις σταδιακά για να αποφύγετε πιθανές δερματικές αντιδράσεις. Επιπλέον, συμβουλέψου τον δερματολόγο σου για να καθορίσεις το καλύτερο σχήμα περιποίησης για τον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας σου.

Υπάρχουν συστατικά περιποίησης που δεν συνδυάζονται με το αζελαϊκό οξύ;

Ενώ είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις με ποια συστατικά δεν πρέπει να το συνδυάζεις.
Εδώ είναι μερικά συστατικά που πρέπει να αποφύγεις να συνδυάζεις με αζελαϊκό οξύ:

Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου

Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι ένα ισχυρό συστατικό για την καταπολέμηση της ακμής που ενώ είναι πολύ αποτελεσματικό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με το αζελαϊκό οξύ. Η δράση αυτών των δύο συστατικών αλληλοεξουδετερώνεται, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή είναι ένας τύπος παραγώγου βιταμίνης Α που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών, ρυτίδων και ακμής. Ωστόσο, ο συνδυασμός ρετινοειδών με αζελαϊκό οξύ μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ευαισθησία στο δέρμα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη φωτεινότητα του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης υπερμελάγχρωσης. Αν και είναι γενικά ένα ασφαλές συστατικό για χρήση, ο συνδυασμός του με αζελαϊκό οξύ μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να μειώσει την αποτελεσματικότητα και των δύο συστατικών.

Άλφα-υδροξυοξέα (AHAs)

Τα AHA είναι μια ομάδα απολεπιστικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υφής του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Ωστόσο, η χρήση AHA και αζελαϊκού οξέος μαζί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ευαισθησία, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγεις τον συνδυασμό τους.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δω αποτελέσματα από τη χρήση του αζελαϊκού οξέος;

Κατά μέσο όρο μπορεί να χρειαστούν από 4-12 εβδομάδες για να παρατηρήσεις βελτίωση στην υφή, τον τόνο και τη συνολική εμφάνιση του δέρματός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αζελαϊκό οξύ λειτουργεί επιβραδύνοντας την παραγωγή μελανίνης, η οποία μπορεί να πάρει χρόνο για να έχει ορατή επίδραση στην υπερμελάγχρωση και τις μαύρες κηλίδες. Επιπλέον, χρειάζεται χρόνος για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, να μειώσουν την ερυθρότητα και τον ερεθισμό στο δέρμα. Συνολικά, ενώ μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να δεις αποτελέσματα από τη χρήση του, η αναμονή συχνά αξίζει τον κόπο για τα πολλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει για το δέρμα σου.

avatar of pharmacy295@gmail.com
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 Η Συντακτική Ομάδα του 295 blog αποτελείται από 5 άτομα και είναι αφοσιωμένη στην παροχή χρήσιμων και εξειδικευμένων πληροφοριών στους τομείς της υγείας, ομορφιάς και της οικογένειας. Με πάθος για την πληροφόρηση, καθημερινά αναζητά έγκυρες πηγές προκειμένου να παρέχει επίκαιρες συμβουλές & tips στους αναγνώστες της.

Προτεινόμενα άρθρα

Μόνο στο Pharmacy295
Το #1 φαρμακείο της δεκαετίας
Έλα στην παρέα του Pharmacy295
Προσφορές • Δώρα • Διαγωνισμοί • Vip Events • Εκπτωτικά Κουπόνια

powered by cloudon on shopster.gr engine
🛠20220530.124826

Διάλεξε το δώρο σου

Προβολή καλαθιού